Digitale kunst met een waarmerk

ethereum-blockchain-erc-721-bartwerk

Digitale kunst met een waarmerk

De kunsthandel is nog grotendeels analoog en heeft zich nog zich nog niet als geheel verplaatst naar internet. Voor ‘fysieke’ werken, zoals schilderijen, beelden en installaties is dat begrijpelijk: je kunt je afvragen wat de meerwaarde is van het online verhandelen van kunst. Al zijn websites als kunstveiling.nl en catawiki.nl inmiddels goed op weg. 

De grote afwezige – ook op deze veilingsites – is de digitale kunst. Aanbod is er in overvloed en in allerlei (nieuwe) vormen. Naast bijvoorbeeld JPG-bestanden met digitale afbeeldingen, bestaan er bewegende werken in de vorm van GIF’s of film (MP4). 3D kunst is sterk in ontwikkeling en ook de “GenArt” – kort voor Generative Art; door computercode gegenereerde kunst – kent vele vormen.

Maar verzamelaars en de kunsthandelaars hebben de digitale kunst nog niet omarmd. Wat houdt hen tegen?

Het probleem met digitale kunst

De kern van het probleem met digitale kunst lijkt het gebrek aan schaarste, waardoor de economische waarde vrijwel nihil is. Wanneer je iets nauwkeuriger kijkt, bestaat dit probleem uit een drietal aspecten:

  1. Gebrek aan uniciteit – een digitaal kunstwerk kan in principe eindeloos gekopieerd worden
  2. Gebrek aan authenticiteit – is dit echt dat bepaalde werk gemaakt door een bepaalde artiest?
  3. Moeizame wijze van registratie van eigendoms- of andere (publicatie)rechten – dit maakt het verhandelen van digitale kunst ingewikkeld

Een afgeleid probleem – wat overigens evenzeer speelt bij ‘analoge’ kunst is de bewezen herkomst van een werk. Wie waren de achtereenvolgende eigenaren van een werk, nadat de maker het heeft gemaakt en verkocht?

Waarmerk in de blockchain

blockchain-raceart-bartwerk-smart-contract
De blockchain biedt een oplossing om digitale kunst te waarmerken en verhandelbaar te maken.

Een blockchain is de moderne versie van een officieel register(boek). Registers zijn er in soorten en maten en dat geldt ook voor blockchains. De bekendste is natuurlijk de Bitcoin-blockchain voor de registratie van crypto-geld op crypto-rekeningen. Ethereum is een andere bekende blockchain, die meer geschikt is voor registratie van -bijvoorbeeld- eigendomsrechten.

De Ethereum Blockchain kan ook een oplossing bieden voor al de bovengenoemde problemen, waarmee het mogelijk wordt om authentieke en gewaarmerkte digitale kunst te maken en te verhandelen.  

In feite bestaat deze blockchain-techniek uit twee onderdelen:

  1. Non-Fungible Token (NFT) – Niet-uitwisselbaar token – een onvervalsbaar waarmerk voor het kunstwerk
  2. Smart Contract – Dat de eigendoms- en handelsrechten automatisch en openbaar registreert. 

Non-Fungible Token

Een NFT is niet-uitwisselbare eenheid (vaak token genoemd, een symbool of waarmerk), dat met een uniek sleutel de combinatie van de maker en het bestand zelf vastlegt. Een ander bekend token, de bitcoins, zijn in tegenstelling tot deze NFT’s wel uitwisselbaar: een bitcoin is een bitcoin! Dit geldt voor kunstwerken natuurlijk niet: de Mona Lisa is niet zomaar uitwisselbaar met de Nachtwacht en ook niet met een bARTwerk! Niet uitwisselbaar betekent overigens niet, dat ze niet verhandelbaar zijn, integendeel!

Smart Contract

Smart Contracts – slimme contracten – zijn geautomatiseerde overeenkomsten. Een goed voorbeeld is een (ver)koopovereenkomst volgens de standaard “ERC-721”. Na betaling wordt vind zogenaamd transport van een goed plaats en tegelijkertijd worden de aangepaste eigendomsrechten vastgelegd in de ethereum blockchain.

Marktplaatsen voor digitale kunst

Het principe van de blockchain-technologie is dus een oplossing voor de problemen om digitale kunst interessant te maken om te verzamelen en te verhandelen. Dan blijft als laatste de vraag: is er ook behoefte aan? Zijn verzamelaars geïnteresseerd om digitale verzamelingen aan te leggen en is er voldoende handelsvolume om een digitale kunstmarkt levendig en interessant te maken.

Er zijn ontelbare initiatieven om op deze manier verzamelaars van kunst (en andere objecten) online van dienst te zijn. De bekendste voorbeelden zijn OpenSea en MakersPlace. De eerste – en grootste –  richt zich op de algemene markt van verzamelaars, waarbij naast kunst ook allerlei andere verzamelobjecten worden verhandeld. MakersPlace richt zich specifiek op “digital artists” en de verzamelaars van digital art en richt zich daarbij op het ‘serieuze’ segment. Alle op MakersPlace aangeboden objecten zijn overigens ook direct op OpenSea te vinden – het blijft natuurlijk wel internet en alles is met alles verbonden!

Vindt het WerkVanBart bijvoorbeeld bij NFT Showroom, MakersPlace, maar ook bij OpenSea.io. Binnenkort zijn deze werken ook via mijn eigen WerkVanBart Winkel te koop.

Wat (ver)koop ik eigenlijk bij MakersPlace?

De uitleg van MakersPlace is als volgt:

Je koopt een digitale creatie in beperkte oplage, ondertekend door de maker. Bij aankoop krijg je het recht om de creatie te gebruiken, te verspreiden en weer te geven voor niet-commerciële doeleinden.
Aangezien u deze unieke creatie bezit, kunt u dezelfde niet-commerciële gebruiksrechten ook doorverkopen aan de creatie, op een secundaire markt of zelfs rechtstreeks op MakersPlace.
Bij aankoop hebt u toegang tot het digitale bestand met hoge resolutie dat u op elk digitaal apparaat kunt weergeven of zelfs kunt afdrukken voor persoonlijk gebruik. En dat terwijl je weet, dat je het authentieke stuk hebt, verifieerbaar op de blockchain.

Wil je je eigen “Rare Digital bARTwerk” aanschaffen, maar kun je nog niet vinden wat je zoekt of heb je nog vragen? Neem even contact op en ik help je graag verder.

Ik heb een vraag voor bARTwerk

Vragen over hoe het werkt? Wat je ermee kunt? Waar je het kun aanschaffen? Etc. etc… Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

Uitleg over MakersPlace